Uncategorized @hr

Kako koronavirus stvarno mijenja imidž sajmova?

Kako koronavirus stvarno mijenja imidž sajmova?

Posljednjih smo dana zaprimili mnogo upita o tome kako zapravo koronavirus utječe na sajamsku industriju. Priznajemo da ni nas ovo pitanje ne ostavlja ravnodušnima, jer su veća događanja već odgođena, a neka druga slabije posjećena.

Prvi su nas dani Ljubljanskog sajma pozitivno iznenadili (prije zabrane masovnih okupljanja na velikim događanjima od strane ministra). Još je rano za službene podatke, no naša su opažanja za sada sljedeća:

  • U padu je prije svega kvantiteta, a li ne i kvaliteta.

Gostiju ima manje, jer je očigledno korona virus prestrašio sve one potencijalne posjetitelje koji prije svega dolaze iz znatiželje. No, oni koji su zaista zainteresirani za tematiku sajma, svejedno su se pojavili. Izlagači su, stoga, podjelili manje besplatnih čokolada, olovaka i blokova. Međutim, usuđujemo se konstatirati da pad broja kvalitetnih kontakata i narudžbi i same sajamske prodaje  nije toliko visok koliko i pad posjećenosti.

  • Manja posjećenost ima i svoje prednosti.

Što je manja posjećenost, manja je i vjerojatnost zaraze virusom. J

No nismo mislili na tu prednost. U prepunoj gomili teško je udovoljiti svim posjetiteljima. Zato se možemo ,u ovoj situaciji s manjim brojem gostiju, sveobuhvatnije angažirati oko naših kupaca, te tako osigurati vrijednost kupovine ili prodaje.

Što sada?

Teško je predvidjeti što nas očekuje sljedeći mjesec. Sajmovi se u Sloveniji do daljnjeg  neće održavati.  Događanja diljem Europe, uključujući i obližnji Zagrebački velesajam, već su organizirana. Zemlja u kojoj nema novih slučajeva zaraze je Srbija. Preventivne mjere nisu (još) pogodile automobilistički sajam, koji počinje 19. ožujka u Srbiji.

Nemoguće je predvidjeti kada će se situacija smiriti i kada će sajmovi ponovno zaživjeti. U svakom slučaju, ima smisla pripremiti se za sajmove za koje postoje velike šanse da će se ipak održati.

Stoga, kao i uvijek, Octanorm savjetuje kupnju sajamske opreme koju možete koristiti dulje vrijeme i za razne prigode. Tada eventualni jedan neuspjeli događaj tijekom života sajamske opreme i nije toliko bitan.

Zapamtite, sajmovi se ne otkazuju, već samo odgađaju. Kao i mnoge stvari u životu. Stoga, samo budite strpljivi, jer će i ovaj virus jednog dana, vrlo brzo, baš kao što je i došao, otići.

Back to list

Povezane objave

Odgovori