Uncategorized @hr

Sajamska događanja u 2020: kod nas i u inozemstvu

Sajamska događanja u 2020: kod nas i u inozemstvu

Marketinški plan za 2020. je gotov, troškovnik izrađen. Ako niste stigli tijekom prosinačkog ludila izdvojiti vrijeme za proći kroz sve detalje, predlažemo vam da to učinite sada i odlučite na kojim sajmovima ove godine vrijedi prisustvovati.

Pogledajte ovdje pregled najvažnijih sajmova kod nas i sajmova u inozemstvu.Pri odabiru sajmova na kojima ćete prisustvovati, osim o vašoj branši i ciljanoj publici, vodite računa i o marketinškim i prodajnim ciljevimakoje želite doseći.

No, dvojite li još oko odabira sajmova, nudimo vam nekoliko praktičnih savjeta:

  • Ako nemate zadane ciljeve, nećete ni znati jeste li ih dosegli. I upravo iz tog razloga, da bi odabrali pravi sajam, trebali biste znati s kojim ciljevima idete na njega. Želite se progurati na druga tržišta? Ili se želite osobno susresti s već postojećim klijentima i produbiti odnose s njima? Tražite li nove dobavljače? Htjeli biste predstaviti novu liniju proizvoda? Ili jednostavno graditi imidž vašeg brenda? Ako želite pronaći nove globalne distributere, onda ćete se svakako predstavljati na nekom od velikih svjetskih sajmova. Ako želite pak nove dobavljače materijala, ne bi bilo loše, posjetiti određene sajmove kao gost.  Ako bi se htjeli predstaviti krajnjim kupcima, onda morate izabrati B2C sajam, u suprontom odaberite B2B.

Sudjelujete na sajmu jer želite veću prepoznatljivost vlastitog brenda? Ili iz nekog drugog razloga?

  • Moj brend, moji kupci, moj sajam. Razmislite o tome vrijedi li ova tvrdnja zaista. Ponekad možete pronaći potencijalne kupce (posebno ako krajnjim kupcima nudite robu široke potrošnje) na sajmovima koji nisu izravno usmjereni na vašu industriju. Međutim, ako se bavite visoko specijaliziranim tehnološkim uslugama, onda je, naravno, specijalizirani B2B sajam jedini logičan izbor.
  • Sakupite čim više informacija o sajmu koji vas zanima. Organizatori raspolažu službenim podatcima o sajamskoj posjećenosti i strukturi posjetitelja. Pogledajte kako se oni uklapaju u vašu publiku. Istovremeno, pribavite što više neformalnih podataka od ljudi koji su već posjetili ili izložili na sajmu.
  • Upoznajte konkurenciju koja će izlagati na sajmu. Nudite li maslinovo ulje, na predstojećem sajmu zdrave hrane naći će se još dvadeset uljara te zasigurno nećete moći računati na iste rezultate kao da vas je samo četiri. Dobri organizatori sajmova pobrinut će se za raznoliku sajamsku ponudu i stoga neće dopustiti preveliku konkurenciju unutar pojedinih segmenata. Provjerite sa organizatorima upute za odabir izlagača.

Pažljivo proučite sve podatke.

Back to list

Povezane objave

Odgovori