Uncategorized @hr

8 pitanja koja bi trebala biti postavljena svakom poštenom dobavljaču

8 pitanja koja bi trebala biti postavljena svakom poštenom dobavljaču

Postupak nabave sajamske opreme je obično jedan složen proces. Uz opće karakteristike, potrebno je uzeti u obzir i čitav niz faktora koji se odnose na vaše posebne potrebe i sklonosti. Naravno, odluka kupnje je lakša ako znate na što zapravo trebate obratiti pažnju. Pripremili smo stoga, osam smislenih pitanja za svakog potencijalnog dobavljača.

1. Je li sajamska oprema održiva?

Investicija u sajamsku opremu, veliki je trošak. Možete ga »smanjiti«, tako da kupite najjeftiniju opremu na tržištu. No, budete li ju trebali koristiti više od jednom, onda to i nije najbolje rješenje. Raspitajte se zato, koja je uobičajena životna dob opreme i trošak rasporedite u odnosu na broj godina koji ćete ju koristiti. Umjesto da uvijek iznova ulažete u novu opremu, odaberite rađe onu koju možete više puta koristiti.

2. Dobivam li garanciju na sajamsku opremu?

Garancija je dobar pokazatelj, radi li se doista o dugotrajnoj opremi. Godine jamstva daju vam naslutiti koliki je zaista životni vijek opreme.

3. Je li sajamska oprema modularna?

Dugotrajnost opreme vam međutim neće mnogo pomoći, ako vam danas treba za izložbeni prostor koji je dvostruko veći od onog na kojem ćete izlagati za mjesec ili dva. Raspitajte se zato je li oprema dizajnirana tako da može udovoljiti različitim potrebama.

Pored prilagodljivosti prostornim potrebama, bitno je također da vrlo jednostavno možete po potrebi dodavati i nove elemente (police, reflektore, video uređaje…). Tko zna, kakva će vrsta izložbe za vaše proizvode biti in za tri godine!

Provjerite da li je jednostavno mjenjati grafičke elemente. Je li moguće mjenjati također i vrstu materijala? Ako ste jučer tiskali na plastici, a danas na tkanini, sutra biste se mogli odlučiti za LED ekrane. Možete li sva tri elementa spajati na isti profil? Obratite pozornost na sve sitnice.

4. Je li sajamska oprema certificirana?

Sigurnosni certifikati jamče da je oprema prošla stroga ispitivanja statičke prikladnosti, nezapaljivosti, itd. Danas certifikati dobivaju na važnosti i na bilo koji svjetski sajam bez njih ne možete ni kročiti.  To možemo očekivati u budućnosti i kod nas. Zbog toga možda nećete moći koristiti prekrasnu opremu koju je izradio lokalni stolar, ako vam ista ne dolazi u paketu s odgovarajućim certifikatima.

5. Što je s montažom?

Montaža se može odvijati na tri različita načina:

  1. Dobavljač opreme organizira montažu.
  2. Opremu sastavljate sami, iako ćete tu morati uložiti napor i znanje.
  3. Opremu sastavite samu, no oprema je izrađena tako da ju sastavite lakše nego da namještaj kupljen u poznatom skandinavskom lancu.

Drugu opciju izbjegavajte u širokome krugu. Između prve i treće opcija, treća je svakako privlačnija s financijskog aspekta. Prva je smislena onda, kada vam treba veliko i nestandardno rješenje.

8 pitanja koja bi trebala biti postavljena svakom poštenom dobavljaču

Dobar partner je onaj koji vaš proces nabave olakšava, čini lakšim, a ne težim.

6. Što je s skladištenjem? Što je s prijevozom?

Ako nemate dovoljno prostora u skladištu, bitno je znati kako se oprema sklapa. Modularna oprema obično se može sklopiti na način koji je prikladan i za skladištenje i za prijevoz. Ako vaš izlog mjeri samo nekoliko četvornih metara, vjerovatno nećete svoje proizvode i promotivni materijal voziti izravno s kamionom. Unajmiti ga zbog robustne i nefleksibilne opreme bio bi nepotreban trošak.

7. Koje su vaše preporuke na globalnoj i domaćoj razini?

Dobro obavljen posao vrijedi više od pukog obećanja. Pitajte stoga potencijalne dobavljače za preporuke. Još je bolje, ako među njima nađete nekoga koga možete nazvati i tražiti sve potrebne informacije iz prve ruke.

8. Vi prodajete samo sajamsku opremu ili mi možete pomoći i oko drugih stvari?

Neki od dobavljača sajamske opreme pružaju i druge opcije koje bi vam mogle biti korisne:

  • Ako niste uključili arhitekta u dizajn svog štanda, najbolje je odabrati pružatelja usluga koji nudi i 3D prikaz.
  • Ako se ne snalazite najbolje u pripremi sajamske dokumentacije, pogledajte može li vam vaša tvrtka pomoći u tome.
  • Za ispis trebate pripremiti grafiku i pronaći pravi pisač. Možda vam sajamski dobavljač i u tome može pomoći.
Back to list

Povezane objave

Odgovori