Kako koronavirus stvarno mijenja imidž sajmova?

Kako koronavirus stvarno mijenja imidž sajmova?

Posljednjih smo dana zaprimili mnogo upita o tome kako zapravo koronavirus utječe na sajamsku industriju. Priznajemo da ni nas ovo pitanje ne ostavlja ravnodušnima, jer su veća događanja već odgođena, a neka druga slabije posjećena.

Prvi su nas dani Ljubljanskog sajma pozitivno iznenadili (prije zabrane masovnih okupljanja na velikim događanjima od strane ministra). Još je rano za službene podatke, no naša su opažanja za sada sljedeća:

  • U padu je prije svega kvantiteta, a li ne i kvaliteta.

Gostiju ima manje, jer je očigledno korona virus prestrašio sve one potencijalne posjetitelje koji prije svega dolaze iz znatiželje. No, oni koji su zaista zainteresirani za tematiku sajma, svejedno su se pojavili. Izlagači su, stoga, podjelili manje besplatnih čokolada, olovaka i blokova. Međutim, usuđujemo se konstatirati da pad broja kvalitetnih kontakata i narudžbi i same sajamske prodaje  nije toliko visok koliko i pad posjećenosti.

  • Manja posjećenost ima i svoje prednosti.

Što je manja posjećenost, manja je i vjerojatnost zaraze virusom. J

No nismo mislili na tu prednost. U prepunoj gomili teško je udovoljiti svim posjetiteljima. Zato se možemo ,u ovoj situaciji s manjim brojem gostiju, sveobuhvatnije angažirati oko naših kupaca, te tako osigurati vrijednost kupovine ili prodaje.

Što sada?

Teško je predvidjeti što nas očekuje sljedeći mjesec. Sajmovi se u Sloveniji do daljnjeg  neće održavati.  Događanja diljem Europe, uključujući i obližnji Zagrebački velesajam, već su organizirana. Zemlja u kojoj nema novih slučajeva zaraze je Srbija. Preventivne mjere nisu (još) pogodile automobilistički sajam, koji počinje 19. ožujka u Srbiji.

Nemoguće je predvidjeti kada će se situacija smiriti i kada će sajmovi ponovno zaživjeti. U svakom slučaju, ima smisla pripremiti se za sajmove za koje postoje velike šanse da će se ipak održati.

Stoga, kao i uvijek, Octanorm savjetuje kupnju sajamske opreme koju možete koristiti dulje vrijeme i za razne prigode. Tada eventualni jedan neuspjeli događaj tijekom života sajamske opreme i nije toliko bitan.

Zapamtite, sajmovi se ne otkazuju, već samo odgađaju. Kao i mnoge stvari u životu. Stoga, samo budite strpljivi, jer će i ovaj virus jednog dana, vrlo brzo, baš kao što je i došao, otići.

8 pitanja koja bi trebala biti postavljena svakom poštenom dobavljaču

8 pitanja koja bi trebala biti postavljena svakom poštenom dobavljaču

Postupak nabave sajamske opreme je obično jedan složen proces. Uz opće karakteristike, potrebno je uzeti u obzir i čitav niz faktora koji se odnose na vaše posebne potrebe i sklonosti. Naravno, odluka kupnje je lakša ako znate na što zapravo trebate obratiti pažnju. Pripremili smo stoga, osam smislenih pitanja za svakog potencijalnog dobavljača.

1. Je li sajamska oprema održiva?

Investicija u sajamsku opremu, veliki je trošak. Možete ga »smanjiti«, tako da kupite najjeftiniju opremu na tržištu. No, budete li ju trebali koristiti više od jednom, onda to i nije najbolje rješenje. Raspitajte se zato, koja je uobičajena životna dob opreme i trošak rasporedite u odnosu na broj godina koji ćete ju koristiti. Umjesto da uvijek iznova ulažete u novu opremu, odaberite rađe onu koju možete više puta koristiti.

2. Dobivam li garanciju na sajamsku opremu?

Garancija je dobar pokazatelj, radi li se doista o dugotrajnoj opremi. Godine jamstva daju vam naslutiti koliki je zaista životni vijek opreme.

3. Je li sajamska oprema modularna?

Dugotrajnost opreme vam međutim neće mnogo pomoći, ako vam danas treba za izložbeni prostor koji je dvostruko veći od onog na kojem ćete izlagati za mjesec ili dva. Raspitajte se zato je li oprema dizajnirana tako da može udovoljiti različitim potrebama.

Pored prilagodljivosti prostornim potrebama, bitno je također da vrlo jednostavno možete po potrebi dodavati i nove elemente (police, reflektore, video uređaje…). Tko zna, kakva će vrsta izložbe za vaše proizvode biti in za tri godine!

Provjerite da li je jednostavno mjenjati grafičke elemente. Je li moguće mjenjati također i vrstu materijala? Ako ste jučer tiskali na plastici, a danas na tkanini, sutra biste se mogli odlučiti za LED ekrane. Možete li sva tri elementa spajati na isti profil? Obratite pozornost na sve sitnice.

4. Je li sajamska oprema certificirana?

Sigurnosni certifikati jamče da je oprema prošla stroga ispitivanja statičke prikladnosti, nezapaljivosti, itd. Danas certifikati dobivaju na važnosti i na bilo koji svjetski sajam bez njih ne možete ni kročiti.  To možemo očekivati u budućnosti i kod nas. Zbog toga možda nećete moći koristiti prekrasnu opremu koju je izradio lokalni stolar, ako vam ista ne dolazi u paketu s odgovarajućim certifikatima.

5. Što je s montažom?

Montaža se može odvijati na tri različita načina:

  1. Dobavljač opreme organizira montažu.
  2. Opremu sastavljate sami, iako ćete tu morati uložiti napor i znanje.
  3. Opremu sastavite samu, no oprema je izrađena tako da ju sastavite lakše nego da namještaj kupljen u poznatom skandinavskom lancu.

Drugu opciju izbjegavajte u širokome krugu. Između prve i treće opcija, treća je svakako privlačnija s financijskog aspekta. Prva je smislena onda, kada vam treba veliko i nestandardno rješenje.

8 pitanja koja bi trebala biti postavljena svakom poštenom dobavljaču

Dobar partner je onaj koji vaš proces nabave olakšava, čini lakšim, a ne težim.

6. Što je s skladištenjem? Što je s prijevozom?

Ako nemate dovoljno prostora u skladištu, bitno je znati kako se oprema sklapa. Modularna oprema obično se može sklopiti na način koji je prikladan i za skladištenje i za prijevoz. Ako vaš izlog mjeri samo nekoliko četvornih metara, vjerovatno nećete svoje proizvode i promotivni materijal voziti izravno s kamionom. Unajmiti ga zbog robustne i nefleksibilne opreme bio bi nepotreban trošak.

7. Koje su vaše preporuke na globalnoj i domaćoj razini?

Dobro obavljen posao vrijedi više od pukog obećanja. Pitajte stoga potencijalne dobavljače za preporuke. Još je bolje, ako među njima nađete nekoga koga možete nazvati i tražiti sve potrebne informacije iz prve ruke.

8. Vi prodajete samo sajamsku opremu ili mi možete pomoći i oko drugih stvari?

Neki od dobavljača sajamske opreme pružaju i druge opcije koje bi vam mogle biti korisne:

  • Ako niste uključili arhitekta u dizajn svog štanda, najbolje je odabrati pružatelja usluga koji nudi i 3D prikaz.
  • Ako se ne snalazite najbolje u pripremi sajamske dokumentacije, pogledajte može li vam vaša tvrtka pomoći u tome.
  • Za ispis trebate pripremiti grafiku i pronaći pravi pisač. Možda vam sajamski dobavljač i u tome može pomoći.
trendovi i ostale novosti s Euroshop-a

Novi trendovi i ostale novosti s Euroshop-a, koje ne smijete propustiti

Euroshop je najvažniji sajam izložbene opremeizložbeni sajam na globalnoj razini. Svake tri godine zauzima sajamski prostor u Düsseldorfu i predstavlja trendove i inovacije koji će diktirati budućnost industrije. Da vidimo što smo ove godine naučili znamo o budućim smjernicama za izlaganja.

Audiovizualni podražaji i interakcija za potpuno novo iskustvo

Vizualno pripovijedanje u budućnosti postat će ključni element atraktivnih sajmova i promotivnih izgleda. Priče ćemo pričati kroz velike LED ekrane, povećane (AR) i virtualne (VR) zaslone osjetljive na dodir.

Octanorm sistemi su osmišljeni tako, da se na njih jednostavno montiraju druga rješenja, koja će posjetiteljima pružiti posve novo iskustvo.

Kraj jednolikostima

Dizajn izložbenog prostora omogućava sve veću slobodu jer je tehnologija počela brže i lakše izrađivati nestandardizirane komponente. Razmišljanje izvan okvira i igranje s oblicima nikada nije bilo lakše, jer su 3D pisači počeli dopuštati ispisivanje prilagođenih komponenti.

Dodavanje novih oblika klasičnim elementima je još jedan način kako privući posjetitelje na potpuno drukčiji način. 

Sigrnost na prvom mjestu

Uz sav razvoj industrije i novih materijala, sigurnost ostaje u prvom planu. Lako zapaljie ploče iverice su primjerice zamjenjene sigurnijim materijalima. Kako oprema postaje sve raznovrsnija, važno je da je prethodno ispitana i da njezinu sigurnost potvrde neovisne institucije koje daju najstrože certifikate.

360° obilazak sajamskog prostora

Znate li zašto je vaša prisutnost na industrijskim sajmovima toliko važna?
Nekategorizirano

Znate li zašto je vaša prisutnost na industrijskim sajmovima toliko važna?

Kada nešto radimo iz godine u godinu, vrlo često zaboravljamo koji su nam osnovni ciljevi. Izvješća o završenim i planove za buduće projekte ponekad pripremamo samo zato jer smo tako navikli. Ponekad zaboravljamo pravi razlog našeg poslovanja. Zaboravljamo da bi bilo dobro osvrnuti se na protekle rezultate, obraditi ih i na temelju istih raditi planove za budućnost. Slično je i sa sajmovima. Obilazak sajmova iz godine u godinu, na taj način, sam je sebi svrha.

Sudjelovati i obilaziti sajmove bez zacrtanih ciljeva i planova, nema previše smisla. Podsjećamo vas, stoga, zašto je obilazak velikih međunarodnih sajmova zapravo važan.

1. Hej, ovdje smo!

Veliki ste igrač u svojoj industriji, no odlučili ste da se nećete predstavljati na najvećem sajmu vašeg sektora u regiji? Vaši bi konkurenti to mogli protumačiti kao znak da vam i ne ide baš najbolje. Štoviše: vaši bi potencijalni klijenti mogli zaboraviti da postojite i suradnju ostvariti s nekim drugim. Možda s nekim, tko ih je na posljednjem sajmu očarao svojim štandom i ljubaznim osobljem.

I vaš štand i prezentacija jasno pokazuje vaše mjesto u industriji. Mali, niski poduzetnici zauzimaju manji sajamski prostor, dok oni veći zauzimaju više kvadratnih metara. Što ste uspješniji, bolje se to odražava i na vaš izložbeni prostor.

Moglo bi vas iznenaditi koliko bi se vaše odsustvo sa sajma moglo odraziti na rezultate. Nerjetko klijenti pronalaze nove dobavljače upravo na bitnim industrijskim sajmovima. Ako se ne nalazite na sajmu, ne nalazite se niti na popisu potencijalnih dobavljača tvrtke, koja je ovdje došla u potrazi za njima!

Znate li zašto je vaša prisutnost na industrijskim sajmovima toliko važna?

2. Zato što se isplati!

Glavni razlog vaše prisutnosti na sajmovima je taj da vam se to isplati. To ne znači nužno da ćete na sajmu ostvariti toliko prometa da ćete ujedno i pokriti troškove sudjelovanja na istom. Prije sajma, zapitaje se što na njemu želite postići? Učvrćivanje odnosa s postojećim partnerima, otvaranje novih nabavnih staza, izgradnja prepoznatljivosti vašeg brenda ili nešto četvrto? Postavite ciljeve, mjerite rezultate i vidite je li vaše sajamsko prisutstvo urodilo plodom!

3. Jer pratimo trendove!

Veliki međunarodni sajmovi izvor su inspiracije! Na njima možete upoznati najsuvremenije trendove i inovacije, novosti na području dobavljača i kupaca, nove konkurentne proizvode… Šetate li sajmom otvorenih očiju i odslušateli još jedno zanimljivo predavanje, gotovo sigurno ćete se vratiti kući puni ideja o tome kako poboljšati svoj proizvod ili uslugu.

Ipak, istina je da su pripreme za sajam vrlo često i stresan posao, posebice ako niste u tome toliko vješti. Prijava, odabir štanda i potrebnih priključaka, sajamska oprema, logistika, montaža, osposobljavanje zaposlenih… Pri planiranju svakog od navedenih koraka, rado ćemo vas savjetovati i pravilno vas usmjeriti. Slobodno nas kontaktirajte u slučaju bilo kakvih dilema.

štapni sajamski reflektor

Jači LED štapni reflektor

Nakon vrućeg ljeta stigao je i novi jači štapni 70 W LED reflektor. Dizajniran je za osvjetljavanje  zidova viših od 4 m ili visečih bannera.Za usporedbu, LED štapni reflektor 70 W odgovara halogenskoj lampi od 265 do 295 W.

STRUJNO POVEZIVANJE

Cijeli niz reflektora može se povezati na samo jedno napajanje. Svaki reflektor ima integrirani adapter koji može povezati do 8 reflektora u jednu liniju sa priključnim kabelom (C14-C13).

C14 konektor za reflektor
kabel za reflektor

Kako bismo izbjegli oštećenja tijekom transporta i pronalaženje pravih priključnih kabela, na raspolaganju imamo i transportnu kutiju

Embalaža LED reflektor

NASTAVICI ZA UGRADNJU ŠTAPNOG REFLEKTORA

Štapni reflektor može se priključiti na slijedeče sustave: Octanorm, Aluvision & beMatrix, Syma i truss sistem.

Hotel oprema grafika
Nekategorizirano

5 načina korištenja svjetlećih panoa Octalumina

Jedan od najimpresivnijih aspekta upotrebljivosti svjetlećih panoa Octalumina je njezina svestranost.

Prijenosna modularna svijetleća tabla razbija pustost u mračnom i praznom prostoru. Možete ju koristiti u poslovne svrhe, prezentacije, izložbe ili čak za osobnu upotrebu u vašome domu. U svakom slučaju, svijetleća tabla Octalumina nudi vam pozitivan i opušteni ambijent.

Predstavljamo 5 ideja za korištenje svjetlećih panoa Octalumina:

1. Promocija

Svjetleći pano Octalumina je najbolje riješenje za prezentaciju pojedinog proizvoda, kojeg želite staviti na najuočljivije mjesto. LED osvjetljenje ističe vaš promo materijal, također nudi osvetljenje od ruba do ruba bez ikakvih gubitaka i neželjenih sjena. Dostupne su također samostojeći svijetleči panoi na stalcima, koje omogućavaju jednostavno pomicanje na različite lokacije vašeg prostora.

Dućan oprema
2. Restorani

Najvažnija stvar kod svakog restorana je dobra hrana. No, također je bitan i ambijent samog restorana. Nitko ne voli jesti u tamnom i pustom prostoru, bez topline i života. Svjetleći panoi Octalumina su pravo i jedinstveno rješenje za obogaćivanje prostorija u restoranu, baru ili diskoteci. Svjetli dizajn čini prostorije privlačnijima, dok svjetla grafika privlači poglede gostiju, koji se u takvim prostorijama osjećaju kao doma i opušteno.

Dućan oprema na stijeni
3. Hoteli

Pri odabiru hotela u kojem žemo boraviti, obraćamo pozornost na jedan od najvažnijih segmenata, a to je hotelska soba i njezina oprema. Osiguravanje kvalitetne rasvjete i estetske savršenosti su glavni čimbenici kvalitete boravka. Sa svjetlećim panoom Octalumina dobivate oboje.

Hotel oprema grafika
4. Sportska dvorana

Ako ste aktivni i bavite se fitnessom ili nekim drugim indoor sportom, to ne mora značiti da cijelo vrijeme morate zuriti u sive, prazne zidove. Do sada ni niste imali drugog izbora. Postavljanjem Octalumina svjetlećeg panoa na prazne, sive zidove fitness centara, podići će se raspoloženje i atmosfera u prostoru. Sve to doprinosi većem broju korisnika koji će dolaziti trenirati, jer pozitivan i ljubazan prostor daje čovjeku snagu i želju, da napravi nešto za sebe.

Fitnes oprema grafika
5. Kuća

Tko je rekao, da je Octalumina svijetleći pano namjenjen isključivo za komercijalnu upotrebu?

Imati stijenske svjetleće panoe u svome domu, može stvarno doprinijeti osjećaju topline i opuštanja. Octalumina svjetleći panoi su pravi izbor za vašu kuhinju, spavaću sobu ili dnevni boravak.

Dućan oprema na stijeni

Želite saznati više o svjetlećim panoima Octalumina? Dodatne informacije potražite OVDJE.

Sviejtleća tabla
Nekategorizirano

Mobilni svjetleći panoi bez alata

Brža montaža! Jednostavnija postava! Više mogućnosti postave! Sve ovo je novi proizvod OCTAlumnia-e!

Ekskluzivno samo kod nas: osvjetljeni okviri! Nudimo maksimalnu zaštitu za vas i vaše klijente. Međunarodno priznato i testirano po najvišim standardima.

Od sada u Octanormu nudimo mobilne verzije osvjetljenih okvira. Za montažu nam nisu potrebni nikakvi alati (potpuno toolless)! Genijalan konektor nam pruža vrlo jednostavnu i učinkovitu montažu okvira. Okviri su upakirani u najmanjim mogućim dimenzijama. Tako možete svoju OCTAlumniu uzeti bilo kamo, vrlo jednostavno!

VIDEO JEDNOSTAVNE MONTAŽE